Co jste o mase nevěděli

1. Obsahuje hodnotné bílkoviny
Hovězí patří k nejhodnotnějším druhům masa především kvůli plnohodnotným bílkovinám. Stogramový hovězí steak dodá 20 gramů bílkovin. Stejné množství přinese 100 gramů ryby, dvě vejce, deset deka šunky, čtyři jogurty nebo sedm deka ementálu.

2. Je hlavním zdrojem železa
Hovězí je pro člověka také významným zdrojem železa, především proto, že je tělo dokáže využít. Železo ze zeleniny, luštěnin, mléčných výrobků a vajec organismus přijímá hůře. Hovězí je na železo bohatší (2,5 mg/100 g) než telecí, vepřové nebo drůbež (1 až 1,8 mg) nebo ryby (0,8 až 1,2 mg).

3. ... i dalších minerálních látek
Kromě železa obsahuje i hodně zinku, selenu, kyseliny listové a vitaminu B12. Je také přirozeným zdrojem CLA (konjugovaná kyselina linolová, která napomáhá k vytvoření optimální rovnováhy mezi svalovou a tukovou hmotou v lidském těle).

4. Není vůbec tučné
Díky specializovaným masným plemenům je hovězí dnes mnohem libovější než dřív. Libové (biftek, rostbíf) nemá víc než čtyři procenta tuku. Samozřejmě některé kusy jsou tučnější, ale tuk nikdy nepřesahuje 13 procent. Není se tedy třeba obávat zvýšení hladiny cholesterolu. Naopak, studie prokázaly, že maso některých masných plemen má dokonce nižší obsah cholesterolu, než maso drůbeží.

5. A moc dobře chutná
Třebaže telecí maso má lepší „výživovou" pověst než hovězí (kvůli ještě nižšímu obsahu tuku a vyšším bílkovinám), tak výraznou chuť jako hovězí nemá. Žádné jiné maso než hovězí nedává tak široké možnosti úpravy. Od bifteku po guláš.

Zdroj:www.cschms.cz

17
Leden
2019

ZORKA

Přidáno: 17. 1. 2019 18:01:18

Čtěte více...

03
Leden
2019

Termíny 2019

Přidáno: 3. 1. 2019 09:58:35

Čtěte více...

04
Leden
2019

Kalendář akcí 2019

Přidáno: 4. 1. 2019 15:56:23

Čtěte více...

31
Prosinec
2018

Spuštění nového webu

Přidáno: 31. 12. 2018 11:15:00

Spuštění nového webu Právě jsme spustili nové webové stránky i s možností elektronického objednání masa! Doufáme, že se Vám budou líbit.

Čtěte více...

Přihlášení