Zrání masa

K naší spotřebě je nejlépe použít maso vyzrálé. Vyzrálosti masa dosáhneme dvěma způsoby zrání – suchým nebo mokrým. Pro samotné zrání je důležité udržení konstantní teploty, vlhkosti a proudění vzduchu.

Suché zrání probíhá tak, že celé půlky, čtvrtě nebo díly visí nezabalené na hácích. Během zrání však dochází k poměrně vysokému vysoušení svaloviny a tím i úbytku hmotnosti. Je tak vhodné ponechat na povrchu masa tukové krytí, které poté jednoduše odstraníme. Chuť a vůně masa je velmi výrazná.

Při mokrém zrání jsou jednotlivé části masa zabaleny do vakuových sáčků. Zrání probíhá pomaleji, ale nedochází ke ztrátám hmotnosti jako u zrání suchého. Vzhledem k zamezení přístupu vzduchu vakuovým balením dochází k tvorbě kyseliny mléčné. Typickým znakem po otevření balení je pak kyselý zápach. V tomto případě ale postačí maso ponechat několik minut odvětrat. Nepříjemný zápach zmizí a působením kyslíku získá maso zářivější barvu. Maso je pak velmi šťavnaté a chutné.

U nás na farmě používáme suché zrání, na které navazuje mokré zrání ve Vaší chladničce.

04
Leden
2024

Termíny prodeje masa - 2024

Přidáno: 4. 1. 2024 09:58:35

Čtěte více...

Služba pro naše zákazníky:

Nově u nás můžete platit při nákupu masa přes QR kód

Termíny prodeje masa:

Prodej masa 2024

ÚNOR 15.-16.2,
mladý býk 24 měsíců - 700 kg

BŘEZEN 21.-22.
mladý býk 24 měsíců - 700 kg

DUBEN - bude upřesněno
mladý býk 14 měsíců - 550 kg

Kalendář akcí 2024

30.8.-1.9. - MČR všestrannost

13.-15.9. - CCI
mezinárodní závody ve všestrannosti

20.-22.9.
Czech Open 2024
závody pracovních ovčáckých psů

 

 

 

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Používáme k tomu služby a nástroje Google Analytics. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference pro jednotlivé typy služeb.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení